Ceyda Aksel'in blog, sağlık ve güncel teknoloji haberleri hakkındaki kişisel paylaşım platformu.

2016/06/18

Peynir Altı Suyu Nedir?

Görüntüleme ..counter ..📂


Peynir yapım aşamasında süt, peynir mayası ile, kendi kedine ekşitilme ile veya asit katma yöntemiyle pıhtılaştırılır. Peynirin esasını oluşturan pıhtı dışında geriye kalan yeşilimsi sarı renkteki kısım
‘’peyniraltı suyu’’ olarak adlandırılır. Peyniraltı suyu peynir üretiminin bir yan ürünüdür. İşletmelerde peynir işlemede kullanılan sütün yaklaşık %80’i peyniraltı suyuna çevrilmektedir. Ne yazık ki proteinlerce zengin, besin değeri yüksek, sağlığa son derece faydalı olan bu sıvı, atık olarak atılmakta ve çevre kirliliğine neden olabilmektedir.
lor-peyniralti
Gıdaların protein yönünden besin değerini arttırmak amacıyla kullanılır. Ayrıca bebek besinlerinde meyve aromalarıyla karıştırılarak katkı maddesi olarak kullanılır. Sindiriminin hızlı olmasından, büyüme hormonu salgısını, kas kütlesini arttırdığından ve enerji kaynağı olduğundan dolayı sporcular peyniraltı suyu tozunu tercih etmektedirler. Ayrıca vücudun şekerini dengeler ve doğal antibiyotik olarak kullanılabilir. Kalsiyum emilimini arttırarak kemik erimesini engeller. Cilt için ise nemlendirici olarak kullanılmak üzere kozmetik ürünlerine eklenmektedir.
Peyniraltı suyunu evde de yapabilirsiniz. Sütü kaynatırken içerisine sirke ya da limon suyu ilave ederseniz sütün bir süre sonra kesilmeye başladığını görürsünüz. Süt, katı kısım ve peynir altı suyu olarak ikiye ayrılı. Katı kısım lor peyniri olarak adlandırılır. Yani hem lor peyniri hem de peyniraltı suyu elde etmiş olursunuz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder