Ceyda Aksel'in blog, sağlık ve güncel teknoloji haberleri hakkındaki kişisel paylaşım platformu.

2016/06/27

Balın Donması Nedir?

Görüntüleme ..counter ..📂


Bal, arılar tarafından meyve tomurcuklarından ve çiçeklerden alınarak yutulan nektarın invertaz enzimi sayesinde sakkarozun fruktoz ve glukoza parçalanması ayrıca ortamdaki suyun uçurulmasıyla elde edilen bir üründür. Balda bulunan polifenolik bileşikler balın antioksidan özellik kazanmasını sağlar. Bazı çalışmalara göre balın antioksidan olması zararlı oksijen radikallerini bağlayarak kanseri önlediği yönündedir. Ayrıca bal su aktivitesinin düşük olması ve şeker oranının çok yüksek olması nedeniyle antibakteriyel bir üründür. 
balin-donmasi
Balın donması ya da kristalleşmesi, balda herhangi bir değer kaybettirmez. Glukozun taneler haline gelmesi bal donmasına sebep olur yani bal donması balın sahte olduğu anlamına gelmez. Balı oda sıcaklığında tutarsanız ve güneş ışığı ya da herhangi bir ısı kaynağından uzaklaştırırsanız bal donmasını engelleyebilirsiniz. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder