Ceyda Aksel'in blog, sağlık ve güncel teknoloji haberleri hakkındaki kişisel paylaşım platformu.

2016/06/13

Fast Food Beslenme Alışkanlıklarınızı Değiştirin

Görüntüleme ..counter ..📂


Türk toplumunun geleneksel beslenme alışkanlıklarında değişimler yaşanmakta, fast-food başka bir deyişle "ayak üstü beslenme" alışkanlığı giderek artmaktadır.
Simit, tost, döner, lahmacun, pide, hamburger çeşitleri, soğuk sandviçler, pizza, kızarmış patates ve parça tavuk, balık-ekmek gibi fast-food ürünleri ile beraber tüketilen gazlı içecekler, çay ve kahvenin özellikle çocuk ve gençler tarafından sık tercih edilmesi yetersiz ve dengesiz beslenme ile birlikte çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. İlk etkisi şişmanlıktır. Fast-food besinlerde şeker ve karbonhidrat miktarı yüksek olduğundan kalorileri de yüksektir. Bu ürünlerde kullanılan yağın çoğu hayvansal kaynaklıdır. Kolesterolü ve doymuş yağ oranı yüksektir. Vitamin bakımından da zayıf olan bu yiyecekler, özellikle büyüme çağında olan çocuklarda olumsuz etkiler yaratmaktadır. Fast-food ürünlere renklendirici, tatlandırıcı ve aroma artırıcı katkı maddeleri eklenebilmekte, bu ürünlerin uygun kullanılmamaları ve sık tüketimleri uzun dönemde kanser riskini artırmaktadır. Fast-food beslenmenin yanında gazlı içeceklerin tüketim miktarı arttıkça, vücudun demir emilimi azalmakta ve demir eksikliği, anemi gibi hastalıklar ön plana çıkmaktadır.
fastfood-zararlari
Fast-food ürünlerinin seçiminde sağlıklı beslenme ilkeleri dikkate alınmalıdır. Fırında veya ızgarada pişmiş besinler, et, tavuk ve balık içeren sandviçler ve düşük yağlı besinler tercih edilmelidir. Asitli, şekerli ve gazlı içecekler yerine vitaminlerden zengin taze sıkılmış meyve suları, az yağlı salatalar ve kalsiyum içeren süt, ayran veya sütlü tatlılar tüketilmelidir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder