Ceyda Aksel'in blog, sağlık ve güncel teknoloji haberleri hakkındaki kişisel paylaşım platformu.

2016/06/29

Çeşit Çeşit Çikolata

Görüntüleme ..counter ..📂


Çikolata, Türk Gıda Kodeksi’ne göre: Kakao ürünleri ile şeker ve tatlandırıcı; gerektiğinde süt yağı dışındaki hayvansal yağlar hariç olmak üzere, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde izin verilen katkı ve aroma maddeleri ile birlikte tekniğine uygun şekilde hazırlanan ürün demektir.
Çikolata tarihinin M.Ö. 1500 yılına kadar gittiği sanılmaktadır. Aztekler zamanında, bildiğimiz şekilde yemekten ziyade cenaze törenleri, kutlamalar gibi özel günler ve dini törenler için kullanılırdı. Kakao ise o günlere ithafen “Tanrının Yiyeceği” anlamına gelmekte idi. Yine Aztekler zamanında kakao çekirdekleri o kadar değerliydi ki alışverişte para yerine kullanılırdı. M.S. 1500’lü yıllarda içecek olarak, 1600’lü yıllarda ise içerisine şeker eklenerek yavaş yavaş bildiğimiz çikolata formuna gelmiştir. 

Çikolata hafızayı güçlendirir. Antioksidandır. Kalp krizi ve felç riskini azaltır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Sinir sistemini harekete geçirir. Yorgunluğu azaltır. 
Ayrıca çikolata idrar söktürücüdür. Ağrıyan dokularda ağrıların azalmasını sağlar. Öksürüğü ve boğazdaki kaşıntıyı keser. Cildi güzelleştirir ve E vitamini açısından zengindir. Çikolatanın antioksidan özelliği içerisindeki kakao kitlesinden gelmektedir. Bu nedenle beyaz çikolatada antioksidan madde bulunmaz. 
1. Beyaz çikolata: Şeker, kakao yağı (%25- 50) , süt veya süt tozu, vanilya, emülgatör*.
2. Sütlü çikolata: Şeker, kakao yağı, kakao kitlesi (%25- 45), süt veya süt tozu, vanilya, emülgatör*.
3. Bitter çikolata: Şeker, kakao yağı, kakao kitlesi (%45-90 ), emülgatör*.
(Emülgatör: Su ve yağ fazının bir arada homojen olarak kalmasını sağlayan madde)
Uzmanlar, günde 50 gr çikolata yemenin vücudumuza faydalı olacağını söylüyorlar. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder