Ceyda Aksel'in blog, sağlık ve güncel teknoloji haberleri hakkındaki kişisel paylaşım platformu.

2016/06/03

Hazır Çorbalardaki Katkı Maddeleri Sorunu

Görüntüleme ..counter ..📂

Herkesin mutfağından yolu geçmiş olan hazır çorbalarda, katkı maddesi olup olmadığı merak konusu. Bu tarz ürünlerin nasıl uzun süre bozulmadan saklanabildiği ve koruyuculuğunu yitirmediği konusunda insanların aklına gelen ilk şey,içerisindeki katkı maddesi ve onun sonuçu olarak vücudumuzdaki zararları oluyor. Bazı katkı maddelerinin alerji, baş ağrısı, davranış bozuklukları, uyku problemleri gibi daha birçok rahatsızlıklara neden olabildiğini düşünürsek, insanlar tedirgin olmakta haksız sayılmazlar.
Bilinenin aksine hazır çorbalarda katkı maddesi yoktur. Uzun süre saklanabilmesi ve koruyuculuğunu sürdürmesinin nedeni, ürün hazırlanırken uygulanan kurutma yöntemidir. Kurutma yöntemi dünyada yıllardan beri bilinen en basit ve en iyi saklama yöntemidir. Şimdi bu teknolojik koşullarda yapılıyor. Çorba yapmak istenilen ürünün içerisindeki su mikrobiyolojik kirlenmeye sebep olmadan kurutulursa, bu ürün uzun süre muhafaza edilebilir. Hazır çorbanın mantığı da budur. Ürünler, hijyenik ortamda sıcak havayla fırından geçerek kurutulur. Kurutma aşamasında ürünlerin su aktivitesi 0,2'nin altına indirilir. Zaten mikrobiyolojik bozulmayı yapan sudur. Su olmayınca da haliyle ürün bozulmaz ve bu şekilde hazır çorbalar içerisinde hiçbir koruyucu madde olmadan 2 yıl dayanabilmektedir.
corba2

Ayrıca katkı maddeleri ulusal bir sistemle kodlanmıştır. Numaranın başında bulunan E harfi, o maddenin tüm güvenlik testlerine tabi tutulduğunu ve AB tarafından onaylandığını göstermektedir. Kullanmak istediğiniz ürünlerin içeriğini okuyarak,kullanılan katkı maddelerinin güvenilirliğinden emin olabilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder