Ceyda Aksel'in blog, sağlık ve güncel teknoloji haberleri hakkındaki kişisel paylaşım platformu.

2016/07/02

ALÜMİNYUM FOLYO KULLANIMI

Görüntüleme ..counter ..📂


Alüminyum folyo, gıda korunması özelliğine sahip çok ince tabaka olup yiyeceklerin saklanması ve pişirilmesinde mutfağımızın vazgeçilmezleri arasındadır. Ateşe dayanıklılığı nedeniyle bizlere kolaylık sağlayan alüminyum folyo,bazı maddelerle bir araya geldiğinde reaksiyona geçip çözülerek gıdaların alüminyum emmesine neden olabilir. Özellikle sıcak, sulu, asitli yiyeceklerin alüminyum folyoyla beraber pişirilmesi yada uzun süre alüminyum folyoya maruz kalmasıyla ilgili yapılan araştırmalar folyodaki alüminyum maddesinin yiyeceklere geçtiğini göstermektedir.
Vücutta demir, çinko gibi bazı minerallerin yararları olsa da miktar olarak fazlalaşması durumunda toksik etkiler oluşturmaktadır. Ağır metallerin yoğunlukları, suyun yoğunluğunun beş katı kadardır. Vücudumuz tarafından işlem göremez ve vücutta birikirler. Bakır, Alüminyum, Kurşun, Arsenik, Platin, Civa gibi ağır metaller buna yalnızca birkaç örnektir.

Isıtma işlemi yapılmaksızın, tamamen koruma amaçlı olarak alüminyum folyo içinde, gıda saklamak uygundur; Ancak yüksek ısıda (fırın, mikrodalga) su oranı yüksek gıdaların folyo içine yada çizik alüminyum kaplarda pişirilmesi sakıncalıdır. Pişirilme sırasında oluşan buhar, folyoyu oluşturan alüminyumun çözünerek gıdaya karışmasına ve vücutta metal birikimine sebep olur.
Yapılan araştırmalarda Alzheimer hastalarının beyin dokularında yüksek oranlarda alüminyum bulunduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle başta Alzheimer olmak üzere anemi, kemik erimesi, zeka geriliği ve kanser gibi hastalıklara neden olmaktadır.
Alüminyum folyoyu özellikle asitli ve yüksek ısıda pişirilen yiyecekleri, dondurulmuş gıda maddelerini sarmak için kullanmaktan kaçınabiliriz.Alüminyum folyo  yerine yağlı kağıtlar, paslanmaz çelik kaplar, fırına girebilen karton gıda kapları kullanmaya çalışabiliriz. Alüminyum folyo besinlerin pişirilme ve ısıtma işleminde  kullanılmamalıdır. Buzdolabında alüminyum folyo ile sağlıklı saklama yapılabilmektedir fakat yiyeceklerin ıslak, asidik-bazik,yada çok tuzlu karakterde olmamasına dikkat edilmelidir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder