Ceyda Aksel'in blog, sağlık ve güncel teknoloji haberleri hakkındaki kişisel paylaşım platformu.

2016/09/05

FAT32, exFAT Ve NTFS Arasındaki Farklar

Görüntüleme ..counter ..📂


USB bellek kullanıcılarının aşina olduğu terimler arasında FAT32, exFAT ve NTFS mevcuttur. Bunlar USB belleğinizi formatladığınızda belleğinizi hangi formatta çalıştırmak istediğinizde verebileceğiniz cevaplardır. 
FAT32, en eski olandır. Eski olmasına rağmen varsayılan olarak kabul görmesinin nedeni her platformda çalışabilmesidir. FAT32 formatına sahip bir USB bellek, Mac, Windows, Linux fark etmeksizin sorunsuz bir şekilde çalışacaktır.FAT32’nin en önemli dezavantajı ise tekil dosyalar için boyut sınırının olması. FAT32 formatına sahip USB belleklere 4 GB’tan büyük bir bir dosya atamazsınız. Özellikle video kalitesinin ve buna bağlı olarak video boyutlarının arttığı bugünlerde, video dosyaları genellikle 4 GB üzeri boyutlara sahip oluyor. Ancak USB belleğinizi ufak dosyaları yanınızda taşımak için kullanıyorsanız, büyük ihtimalle bu boyut sınırlamasından etkilenmeyeceksiniz.
exFAT, FAT32' nin en büyük sorununu çözerek 16 exabyte dosya transfer sınırına kadar ulaştı. Mac sistemleri tarafından da destekleniyor.  exFAT’ın iki önemli eksiği var. İlki, günlük özelliğinin olmaması. Bu özellik normalde diskteki dosyalara yapılan değişiklikleri, değişiklik yapılmadan önce bir günlüğe kaydediyor. Bu sayede elimizde dosyaların doğruluğunu kontrol edebileceğimiz bir kayıt bulunuyor. Ancak exFAT bu özelliğe sahip değil. Bir diğer önemli eksiklik ise Apple kullanıcılarını ilgilendiriyor. Ne yazık ki exFAT formatı, Apple’ın Time Machine yedekleme yazılımı ile kullanılamıyor.
NTFS, günümüzde kullanılan bütün sabit disk ve SSD' ler de kullanılıyor. NTFS’in sabit diskler için varsayılan olmasının sebebi, bir işletim sisteminin ihtiyaç duyduğu çoğu özelliğe sahip olması. exFAT’ta eksikliği görülen günlüğe kaydetme özelliği NTFS’de yer alıyor. Üstelik NTFS formatı, FAT32 gibi düşük dosya boyut sınırına sahip değil. Ayrıca dosya sıkıştırma, uzun dosya isimleri kullanabilme gibi özellikler, NTFS’yi vazgeçilmez kılıyor.Elbette NTFS kusursuz değil ve bu noktada en belirgin kusur Apple tarafında ortaya çıkıyor. NTFS formatlı diskler Mac sistemler tarafından okunabiliyor, ancak bu sistemler NTFS disklere dosya yazamıyor. Eğer USB belleğiniz Mac ve Windows sistemler arasında sıkça yolculuk ediyorsa, NTFS formatı size uygun olmayabilir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder