Ceyda Aksel'in blog, sağlık ve güncel teknoloji haberleri hakkındaki kişisel paylaşım platformu.

2016/08/28

PS4 Slim Ve Yeni DualShock 4 Kontrolcüsünün Detayları


PS4 Slim, henüz Sony tarafından resmen açıklanmasa da, gelecek PlayStation etkinliğinde Sony tarafından PS4.5 Neo dışında bir konsol daha tanıtılacağı söylentileri gümdemde. Bu konsol daha küçük boyutlarda olacak ve muhtemelen PS4 Slim adıyla tanıtıma sunulacak. 
Bir alışveriş sitesinden PS4 Slim aldığını iddia eden bir Twitter kullanıcısı, yeni konsol ve yeni kontrolcü ile yaşadığı deneyimleri şöyle aktarıyor:
  • Konsolda yeni seçeneklere ve özelliklere rastlamadı. Ancak 4.0 sürüm sistem güncellemesine henüz sahip değil.
  • Konsol çok sessiz ve serin çalışıyor.
  • Yeni DualShock 4 kontrolcüsünde kaliteli materyaller kullanılmış. Ele oturuş hissi eskisinden daha iyi.
  • Kontrolcüdeki tuşların ve çubukların boyutları eskisiyle aynı.
  • E ışık çubuğunun kendine ait bir ışığı yok, sadece parlak bir şeritten ibaret. Olan ışığı yansıtıyor.
  • Yeni kontrolcüde de 1000 mAH kapasiteli aynı pil kullanılmış. Fakat 24 saat kullanımdan sonra bile kontrolcü halen enerjiye sahip.
  • Kontrolcü, kullanıcıya PS4, Bluetooth ve USB bağlantı seçeneklerini soruyor. Bu özellik sadece yeni kontrolcüde var, ancak orijinal PS4’te de bu iletişim ekranı çıkıyor.

2016/08/26

Android'de Varsayılan Uygulamaları Değiştirme


Android kullanıcıların en büyük şikayetlerinden biri Android' in kendi uygulamaları. Çoğu kişi bu uygulamaları telefondan kaldırmak konusunda sıkıntı yaşıyor. Ayarlar bölümünden yapacağınız bir kaç işlemle bu uygulamaları değiştirebilirsiniz. 
Öncelikle 'Ayarlar' bölümünden 'Uygulamalar'a tıklıyoruz ve telefondaki uygulamalar listesine ulaşıyoruz. Elbette akıllı telefon üreticilerine ve arayüzlere bağlı olarak bu pencere sizde farklı görülebilir. Uygulamaları 'Yapılandır' bölümünden 'İleri Düzey' başlığı altındaki 'Varsayılan Uygulamalar' seçeneğine tıklayın.
Burada karşınıza 'Tarayıcı Uygulaması', 'Telefon Uygulaması' ve 'Sms Uygulaması' gibi bölümler geliyor. Böylece Android' deki varsayılan web tarayıcıyı, telefon ve kısa mesaj uygulamasını kolayca değiştirebilirsiniz. 
Elbette bu aşamadan önce sisteminize varsayılan uygulamaya alternatif bir uygulama kurmanız gerekiyor. Yani Android’deki varsayılan web tarayıcıyı kullanmak istemiyorsanız; Google Chrome, Firefox ya da Opera gibi uygulamaları sisteme eklemelisiniz. Daha sonrasında varsayılan uygulamaları kolayca değiştirebilirsiniz.

2016/08/23

MacOS 10.12 Sierra Public Beta 6


Apple işletim sistemlerinin beta sürümlerini hızla çıkarmaya devam ediyor. MacOS 10.12 Sierra platformunun halka açık sürümü şu an indirilmeyi bekliyor. 
Beta 6 nın çıkması ile Developer Beta 7 de kullanıma açılabilecek. Siri, Apple Watch ile otomatik kilit açılımı ve Apple Pay gibi yeniliklerde bunlarla beraber.
Geliştirici sürümünü denemek isteyen geliştiricilerin bu sefer bir koda ihtiyacı olacak. Eğer macOS Sierra’yı halihazırda test ediyorsanız, yani macOS Sierra Developer Beta 6’daysanız, Mac App Store’da yükseltme kısmında Beta 7’yi görebilirsiniz.
Developer Beta 7'ye yeni geçiş yapacaksanız, Apple geliştiricileri sayfasından hesabınıza özelleştirilmiş promo kodunu edinmelisiniz. Bu kodu Mac Apple Store ' da kullanıp Developer Beta 7 ye erişebilirsiniz. 

2016/08/22

Chrome OS'un Yeni Özelliği


Chromebook' lar en güvenilir dizüstü bilgisayar olarak gündemde. Google, Chrome OS' a eklediği yeni bir sistem ile güvenilirliği daha da yükselterek kullanıcılara büyük kolaylık sağlıyor. Standart kullanıcı adı ve şifrenin yanında alternatif olarak PIN kodu da kullanılabilecek. 
Öncelikle chrome://flags adresine giderek chrome://flags/#quick-unlock-pin'i aktif etmeniz gerekiyor. Daha sonra Chrome OS'u baştan başlatarak Material Design ayarlarından PIN kodunu ayarlayabiliyorsunuz.
Yeni özellik dokunmatik ekranlı Chromebook sahiplerinin oldukça işine yarayacak. Ayrıca bu yenilik sayesinde bilgisayarınızı her açtığınızda gerçek Google şifrenizi girmeniz gerekmemekte ve eğer arkanızda duran biri varsa, bunun tehlikeli olabileceği de rahatlıkla söylenebilir.

2016/08/21

Thunderbolt 3


Thunderbolt 3, İnter 'in şimdiye kadarki en hızlı bağlantı sistemi olduğunu iddia ediyor. Veri aktarımı, görüntü aktarımı ve güç aktarımını konusunda ciddi atılımlarda bulunuyor. 
Thunderbolt 3’ün kullanıcılara sunduğu pek çok yenilik var. Bu yenilikler arasında en çok dikkat çekeni ise çift 4K ekran desteği. Thunderbolt 3 ile birlikte kullanıcılar iki adet 4K 60Hz monitör veya TV’yi tek bir Thunderbolt kablosuyla kullanabilecek. DisplayPort 1.2 tabanlı 2 akış desteğine ve 8 kanala sahip olan Thunderbolt 3, bünyesinde diğer kablolara kıyasla iki kat daha fazla video bant genişliği taşıyabiliyor.
Yeni Thunderbolt sürümü, video akışının yanı sıra veri akışında da hızıyla etkiliyor. Thunderbolt 3 destekli bilgisayar portları, 40Gbps veri aktarım hızıyla bir önceki nesle kıyasla iki kat daha fazla hız sunuyor. Örnek olarak Intel, 4K bir filmi Thunderbolt 3 teknolojisi ile 30 saniye içerisinde transfer edebileceğinizi söylüyor.
Güç aktarımı da Thunderbolt 3 ile birlikte artan özelliklerden biri. Thunderbolt 3, 100W’a kadar güç transferine izin veriyor. Bu da, dizüstü bilgisayarlar daha hızlı şarj olacak demek. Ayrıca dizüstü veya masaüstü bilgisayarlarda bulunan Thunderbolt 3 portları ile şarj edilen cihazlara 15W güç aktarılabilecek.
Hepsinden önce uyumlu başlık gerekiyor. O da USB- Tybe C. USB- C ile Thunderbolt 3 ikilisi en hızlı ve en modern bağlantı türü olmak için diğerleri ile rekabete başladı bile. 

2016/08/19

Google Duo Uygulaması Kullanıma Hazır


Mayıs ayında yapılan konferansta Google, Allo ve Duo isimli iki yeni uygulamadan bahsetmişti. Allo yeni bir mesajlaşma hizmeti olarak, Duo ise görüntülü görüşme uygulaması olarak hayata geçirildi. 
Özellikle şifreleme ve güvenlik özellikleriyle ön plana çıkan Duo, internet hızınıza göre görüntüyü anlık optimize ediyor. Yani bu sayede internet hızınız çok düşük olsa da, görüntülü görüşme yapmak mümkün oluyor.
Duo uygulaması hem Android, hem de iOS platformlarında indirilebilir hale geldi. Uygulamayı açtığınızda öncelikle kayıt işlemini tamamlamanız gerekiyor. Bunu da telefon numarası girerek kolayca yapabiliyorsunuz.
Uygulamanın en önemli özelliklerden biri 'TIK TIK' olarak adlandırılan bir video önizlemesi gibi bir özellik. Yani gelen çağrıları yanıtlamadan önce karşı tarafı ön izleme penceresinden izlememiz mümkün. 

2016/08/18

PSN Güvenlik Sistemini Yeniledi


Sony, güvenlik katmanlarını sessiz sedasız bir şekilde arttırarak, Playstation Network2un artık iki katmanlı güvenlik doğrulamasıyla çalışmasını sağlayacak. Yeni Zelanda ve Avustralya' da kullanılmaya başlanan sistem yakında tüm bölgelerde kullanılacak. 
Son zamanlarda PSN forumlarında hesap çalınma vakalarında artış görüldü. Bunun üzerine Sony, iki aşamalı güvenlik doğrulamasını artık hayata geçirdi. İki aşamalı güvenlik doğrulaması için, kullanıcılardan cep telefon numaralarının girilmesi istenecek.
PS4 ya da PC’den PSN hesabına her girişte, o mobil numaraya onay SMS’i gelecek ve kullanıcı SMS’te yazan kodu girmedikçe hesabına erişemeyecek. PS4’ten önceki cihazlar için ise bu özellik yerine “cihaz kodları” denilen bir özellik sunulacak.
Zamanında PSN' den kullanıcıların kart bilgileri çalınmıştı. Sony'de PSN kullanıcılarından özür dilemişti. Hatalarından ders alan ve önlem almaya çalışan firma, aynı sorunları yaşamamak için harekete geçiyor. 

2016/08/17

Time Machine Ve SSD


Time Machine, özellikle Mac kullanıcıları tarafından kullanılan bir yedekleme sistemi olmasına rağmen, çoğu insanın aklına gelen ilk yedekleme sistemi SSD'ler.  SSD'lerin fiyatlarının daha uygun olması ile başlayarak özelliklerini karşılaştıralım. 
Apple’ın varsayılan yedekleme aracı Time Machine; sisteminizi son 24 saat için saatlik, son bir ay için günlük ve geri kalan bütün aylar için haftalık olarak yedekler. Tabii ki bu yedekleme işlemi, hedef depolama biriminin kapasitesi ile sınırlıdır. 
Sürekli yedeklemeler sayesinde verileriniz en kötü sistem hatalarında bile güvende olur. Ayrıca Time Machine’in artırımlı yedekleme sistemi sayesinde, yedeklenen bir dosyanın önceki sürümlerine de erişim sağlayabilirsiniz. Bu yüzden diskin sürekli sisteme bağlı olması gerekiyor. 
SSD’lerin en önemli avantajı, klasik sabit disklerde yer alan dönen disklere sahip olmamasıdır. Bu sayede SSD’ler çok daha hızlı veri okuyup yazabilir. SSD’li sistemler çok daha hızlı açılır ve bu sistemlerde uygulamaları çalıştırmak veya veri yazıp kaydetmek çok daha hızlı gerçekleşir.
Günümüzde dizüstü bilgisayarlar başta olmak üzere SSD’ler çoğu satılan bilgisayarla beraber sunulmaktadır. Ancak unutmamamız gereken bir şey var ki, o da bu özelliklerin bir yedekleme biriminde pek de işimize yaramayacağıdır.
Time Machine ile bir SSD’ye veri yedeklemek veya SSD’den yedek okumak, sabit disklere göre çok daha hızlı olacaktır. Yedek boyutu nispeten yüksek olan kullanıcılar için bu süre farkı oldukça cazip gelebilir.
SSD'lerin en büyük avantajı dayanıklılık ve kullanım ömrüdür. 

2016/08/16

Time Machine & Time Capsule


Mac sistemlerinde veri yedeklemeniz için çok seçeneğiniz var. Hepsini karşılaştırdığınızda Apple ' ın yedekleneme sisteminin daha basit olduğunu görebilirsiniz. Apple, yedekleme için Time Machine ve Time Capsule kullanıyor. Peki bunların birbirlerinden farkları ne ? 
Time Machine, her Mac sistemde varsayılan olarak bulunan bir yedekleme yazılımı. Bu yazılımı çalıştırdığınızda sisteminizin son 24 saati için saatlik, son bir ayı için günlük, geri kalan aylar için de haftalık yedekler sabit diskinize kaydediliyor. Bu sayede sadece son kaydedilen yedeğe değil, farklı dönemlerde kaydedilen yedeklere de ulaşabiliyorsunuz.
Time Machine, Mac sisteminiz için yerel ve birincil yedekleme seçeneğinizdir. Ayrıca kritik arızalara karşı sistem ve kişisel verilerinizin ilk savunma hattıdır. Time Machine harici sabit disklerle çalışabiliyor. Ayrıca Synology ve QNAP gibi NAS üreticileri, depolama araçlarının ağ tabanlı Time Machine sunucuları olarak kullanılmalarına olanak sağlıyor. 

Time Capsule, Apple’ın satışa sunduğu bir ağ cihazı. Time Machine ile çalışan bu cihaz, sadece bir depolama aracı değil, aynı zamanda bir router. Time Capsule, IEEE 802.11ac standardı sayesinde günümüzde satılan çoğu modern bilgisayarın ağ erişimi potansiyeline sahip.
Time Capsule cihazları, İzlenceler menüsü altında bulunan AirPort İzlencesi ile konfigüre edilebiliyor. Çalışmaya başladıktan sonra Time Capsule, ağdaki bütün Mac’lere görünür kılınıyor ve kullanılabilir bir Time Machine depolama alanı oluyor.
Birden fazla Mac sisteminiz varsa, Time Capsule ile hepsinin sürekli yedeklendiğinden emin olabilirsiniz. Bunun yedekleme özelliği Mac sistemlerine özel olmakla beraber, router özelliği sayesinde tüm cihazlar tarafından da kullanılabiliyor.

2016/08/15

Sony Xperia X İncelemesi


Xperia X ailesinde üç farklı model bulunuyor; Xperia XA, Xperia X ve Xperia X Performance.  Ancak, Xperia X Performance modeli ülkemizde yok. 
Sony Xperia X, tasarım özellikleriyle ön plana çıkan bir telefon. Bu doğrultuda özellikle ekranda kullanılan 2.5D eğimli can dikkat çekiyor. Kullanım sırasında ekranın köşe noktalarına geldiğinizde bu yapıyı kolayca hissedebiliyorsunuz. 5 inç’lik telefon Full HD çözünürlük sunuyor. Ayrıca ekranda Sony’nin kendine has teknolojileri de yer alıyor.  Bu ekran, hoparlörle birlikte multimedya konusunda tatminkar sonuçlar veriyor. Elbette buna bir de yüksek çözünürlüklü ses desteğini de eklemek lazım. Böylece satın alacağınız kaliteli bir kulaklıkla yüksek çözünürlüklü sesi deneyimleyebilirsiniz.Parmak izi okuyucu gayet sağlıklı çalışıyor. Ancak, bu tuş aynı zamanda güç işlevini de yerine getirdiği için daha etli yapıda olmalıydı. Keza geri bildirim hissi zayıf olduğundan bazen dokunduğunuzun farkına varamayabiliyorsunuz.
Xperia X’in özellikle kamera konusunda başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Işığın yeterli durumda olduğu fotoğraf ve videolarda harika sonuçlar elde edebilmek mümkün. Ama video tarafında 4K çözünürlük desteği yok ve Full HD’de çekim yaparken çeşitli ısınma problemleri meydana geliyor. Böylece kameranın bazı işlevleri ısınma sebebiyle devre dışı kalabiliyor. Ancak çeşitli yazılım güncellemeleriyle bu sorunlar düzelebilir.
İşletim sistemi tarafında Android 6.0.1 kurulu olarak geliyor. Yeni Android’in çıkışıyla birlikte güncellemenin bu modellere gelip gelmeyeceği konusunda şimdilik herhangi bir bilgi yok. Yazılım tarafında Xperia Z serisine göre önemli düzenlemeler yapılmış. Uygulamalar ve arayüz gayet akıcı çalışıyor. Tüm bunlara ek olarak oldukça kısa şarj süresine sahip olması ile de herkesin gözünü dolduruyor. 

2016/08/14

Prisma Uygulamasının Püf Noktaları



Şimdiye kadar akıllı telefonlardaki görüntü kalitesini arttırmak amacıyla bir çok yardımcı program kullanılıyordu ancak kullanıcıların son gözdesi; Prisma. Klasik filtre yazılımlarından çok daha fazlasını sunuyor. Bu program sayesinde Facebook, İnstagram gibi uygulamalarda artık daha çok fotoğraf görmek mümkün. 
Prisma’nın en büyük dezavantajı, filtreyi uygulama süresinin hayli uzun olması. Bir filtreye tıkladığınızda uygulanması için 20 saniye hatta 35 saniye beklemeniz gerekebiliyor. Bunun sebebi, uygulamanın uzak sunucuları kullanmasıdır. Görsellerin uzak sunucuya yüklenmesi ve filtrenin uygulanması biraz zaman alıyor. Ayrıca zaman zaman “Prisma’nın kapasitesi doldu”şeklinde uyarı mesajları da alabilirsiniz. Bunun sebebi de yine sunucuların aşırı yüklenmesidir. Bu hatayı alırsanız, filtre uygulamak için daha sonra tekrar denemeniz gerekiyor.
Ancak tüm bu problemler için yapılabilecek birkaç şey var:
  • Wi-Fi yerine mobil şebekeyi tercih edin,
  • İnterneti kullanan diğer uygulamaları filtre uygulanana kadar durdurun,
  • Yüklemeleri özellikle gece saatlerinde yapın.

Prisma’yı kurduğunuz anda normalde filtre uyguladığınız fotoğrafın sağ alt köşesine uygulama simgesi ekleniyor. Ana menüdeyken sağ alt kısımdaki dişli simgesine tıklayın. Settings bölümünü açtığınızda burada “add watermark” onay kutucuğunu kapatın. Hepsi bu kadar. Böylece artık uyguladığınız filtrelerde Prisma logosu yer almayacak.
Prisma’yı açtıktan sonra fotoğraf çekip filtre uygulayabileceğiniz gibi, galerinizde kayıtlı olan fotoğraflar üzerinde de işlem yapabilirsiniz. Bunun için en sağ alt kısımda yer alan simgeye tıklayıp, galeriden seçim yaparak filtre uygulayabilirsiniz.
Ancak bu noktada önemli bir ayrıntı var. Eğer galeride çektiğiniz fotoğrafın ham halinin kalmasını istiyorsanız Settings kısmından “Save original photos”seçeneğini aktif ederek fotoğrafları koruyabilirsiniz.
Uyguladığınız filtrede varsayılan bir yoğunluk düzeyi var. Ancak bu yoğunluğu azaltabilir ya da artırabilirsiniz. Bunun için işlemi uyguladığınızda fotoğraf üzerinde parmağınızı sola çekerek filtre yoğunluğunu azaltabilirsiniz. Benzer şekilde parmağınızı sağa doğru çektiğinizde ise filtre yoğunluğunu artırarak, fotoğrafın daha farklı gözükmesini sağlayabilirsiniz.
Prisma’da uyguladığınız filtre sonrasında, paylaşım seçeneklerini kullanarak fotoğrafı sosyal platformlara gönderebilirsiniz. Yani fotoğrafı önce kaydedip sonra fotoğrafı yayınlayacağınız uygulamayı açıp fotoğrafı yayınlamaya çalışmanız gerekmez. 

2016/08/12

Android Nougat Güncellemesi


Geçtiğimiz günlerde resmi ismi Android Nougat olarak açıklanan Android 7.0 sürümü şu anda Beta sürümüyle Nexus cihazlarla birlikte Android One platformuna dahil akıllı telefonlarla kullanılabiliyor. 
Yeni güncelleme ile aynı ekranda iki uygulama çalıştırılabilir, yeni bildirimleri yönetebilir ve bildirim merkezinden cevap verebilir, batarya grafiği, gece modu yenilenmesi gibi birçok özellik içermektedir. 
Performans tarafında Vulkan grafik API'si ile çok daha iyi grafik performansı ve verimliliği göreceğiz. Bunla birlikte %75'e varan hızlanma göreceğimiz vadediliyor.
Android N'nin bir diğer yeni özellikleri ise güvenlik üzerine. Direkt olarak dosya şifrelemesi, sistem arayüzünün arkaplanda devamlı güncellenmesi en önemli yeniliklerden. Güvenlik tarafında Chrome ve Google Play tarafında da bilgiler verildi. "Uygulama Güvenliği Geliştirme Programı" ile Google Play'de yer alacak tüm uygulamalar test ediliyor. Çoklu pencere desteği ve çoklu işlem yetenekleri Android N'in verimlilik kategorisindeki güçlü yanları. Android N ile beraber iki uygulamayı aynı anda ekranı ikiye bölerek kullanabiliyoruz. Bu, Samsung gibi üreticilerin zaten kullandığı bir şeydi ancak yeni sürümle beraber bu varsayılan bir özellik olarak geliyor. Android N ile bildirimler de önemli büyük. Kilit ekranında görülen bildirimler üzerinden mesaj yanıtlama gibi etkileşimleri kullanabiliyoruz. Son olarak "verimlilik" kısmında artık birçok yeni "emoji"lerin de Google klavyede varsayılan olarak kullanıma açık olduğunu belirtelim.

2016/08/09

Xiaomi Mi VR duyuruldu


Xiaomi Uzak doğu dışında pek tanınmayan bir firma iken, şimdilerde Avrupa pazarına girmeye başlıyor. Girdiği her alanda yeni atılımlar yaparak başarıya ulaşan firma, bu sefer VR gözlüğü ile gündemde. 
VR alanında da başarı sahibi olmak isteyen firmanın ise mobil VR alanında Google Cardboard, Samsung Gear VR gibi dişli rakipleri bulunuyor.
Ürün 4.7 – 5.7 inç arası cihazlarla uyumluluk gösteriyor. Gözlüğün yanında Mi VR adlı gözlük için içeriklerin yayınlandığı bir uygulama da var ancak ilk dönemler sadece Çin’e özel içerikler üretilecek.
VR alanında da başarı sahibi olmak isteyen firmanın ise mobil VR alanında Google Cardboard, Samsung Gear VR gibi dişli rakipleri bulunuyor.
Ürün 4.7 – 5.7 inç arası cihazlarla uyumluluk gösteriyor. Gözlüğün yanında Mi VR adlı gözlük için içeriklerin yayınlandığı bir uygulama da var ancak ilk dönemler sadece Çin’e özel içerikler üretilecek.

2016/08/07

Messenger ' da Yeni Dönem


WhatsApp'ta hayata geçirilen uçtan uca mesaj şifreleme özelliğini artık Facebook Messenger da hayata geçirecek. 
Şu anda beta sürümünde test edilen uçtan uca şifreleme özelliği sayesinde iki kişi arasındaki konuşma başkaları tarafından okunamayacak.  Sadece istenildiği zaman aktifleştirilen bu özellik sayesinde mesajları başkalarının okuması engellenerek güvenlik sorunu ortadan kaldırılıyor.  
Uçtan uca şifreleme iki kişinin mesajlaşmalarının sadece bu iki kişinin görmesine izin veren güvenli iletişim biçimine verilen isimdir. Bu özellik şu anlama geliyor: Bu özelliği kullanan kişilerin mesajları, devlet kurumları, hacker'lar veya telekom şirketleri tarafından görülemiyor.   

2016/08/06

Wd Gold 10 Tb Kapasitede


Wd Gold 10 Tb veri merkezi sürücüleri, geliştirilmiş güç verimliliği sağlayarak düşük güç ile yüksek kapasite sağlamaktadır. Performansı da Wd Gold 8 Tb' ye oranla % 21'e kadar artmıştır. Ayrıca sektördeki en iyi güvenilirlik puanlarından birine sahip olmak için türünün en iyisi tasarım, üretim ve test süreçlerini barındırıyor.
Modern kurumsal depolama sistemleri için tasarlanmış WD Gold 10TB veri merkezi sabit sürücüleri, veri merkezi ortamlarına uygun yüksek kapasiteli ve güç verimliliği sağlayan depolama için HeliSeal helyum-teknolojisi kullanmaları ile fark yaratıyorlar. Bu yeni seri, geniş bir yelpazedeki uygulamalar için tasarlandılar. 
WD Gold 10TB veri merkezi sabit sürücüleri mevcut WD Gold 8TB sürücülere oranla, sunucuların ve depolama sistemlerinin operasyonel güç tüketimlerini yüzde 8 oranında tasaruf etmekle kalmıyor aynı zamanda da yüzde 25 daha fazla kapasite sağlayarak toplam sahip olma maliyetini de düşürüyor. Dolaysıya sınırlı bütçelerle artan depolama ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan IT yöneticlerine de nemli bir fayda sağlıyor.

2016/08/02

BLU Energy JR ile 3 Gün Bitmeyen Bataryalar


İnsanların en çok karşılaştıkları sorunların bir tanesi de şarj sorunu. Bunun üzerine yapılan çalışmalar sonucu Miami merkezli bir teknoloji firması yaklaşık 120 TL' lik bir akıllı telefon tasarladı. Bu telefon tek seferde 72 saat standart kullanım imkanı sağlıyor. 
İşte telefonun özellikleri;
  • 480x800 piksel çözünürlüklü 4 inç ekran, 4 çekirdekli 1.3 GHz hızında çalışan MediaTek MT6571 işlemci , 256 MB RAM 
  • MicroSD destekli 512 MB hafıza, 3.2 Megapiksel ana kamera.
Şarj konusunda en etkili yol reklam önleyici kullanmak. Çünkü bir tarayıcının yüklenmesi sırasında indirilen video ve fotoğraflar yüzünden şarj %50 gibi bir oranla daha hızlı tüketiliyor. 
Tabiki bunun yanında kullanıcıların telefonu nasıl kullandığı da çok önemli. Biraz da bazı doğru bildiğimiz ancak yanlış olan kurallardan bahsedelim.
  • Orjinal olmayan şarj aleti kullanma; Taklit olmadığı takdirde, onaylanmış markaların ürettiği ama orijinal olmayan şarj cihazları cihazınıza zarar vermez.
  • Şarjda iken telefon kullanılmaz; Taklit bir şarj cihazı kullanmadığınız sürece şarj olan cihazınızı kullanmanızda hiç bir mahsur yok.
  • Telefonu gece şarjda bırakmak ömrünü azaltır; Telefonunuz sandığınızdan daha akıllıdır. Tamamen şarj olan bir telefon -en basit anlatımıyla- şarj olmayı bırakır.
  • Arada bir telefonu kapatmaya hiç lüzum yok; Her ne kadar bir makine olsa da, telefonunuzun da arada bir nefes almaya ihtiyacı vardır.
  • Tamamen bitene kadar telefon şarj edilmez; Telefonunuzu zaman zaman “süper şarj” etmek yerine her gün azar azar şarj etmelisiniz. Eğer şarj etmek için pilinizin %0′ düşmesini bekliyorsanız yanlış yapıyorsunuz. Her pilin belli bir şarj edilebilme sayısı vardır ve pil tamamen tükendiği her sefer sayaçtan bir sayı daha eksilir.
TELEFON ŞARJIMIZIN DAHA UZUN GİTMESİ İÇİN NELER YAPMALIYIZ?
Bekleme konumuna geçen telefon o an için harcayabileceği en az enerjiyi kullanır.  Hem gözlerinizin sağlığı hem de uzun pil ömrü için ekran parlaklığını orta seviyede kullanınız. Bluetooth'un sürekli açık kalması, ekran ışığının sürekli yanması ile aynı anlama gelmektedir. Sürekli titreşim kullanıyorsanız ve çok fazla çağrı alıyorsanız bataryanızın yarısını titreşimin harcadığını söyleyebiliriz.
Wireless özelliği bulunan telefonlarda şarj sıkıntısı daha fazla görülmekte. Bunun ilk sebebi aslında Wireless özelliği değildir. İnternete bağlandığınız süre içerisinde telefonunuzun aydınlatması sürekli açık kalmaktadır ve gezdiğiniz sayfalar için telefon farklı işlemeler gerçekleştirmektedir.

2016/08/01

Pokemon Go'ya 5 Yeni Özellik Eklenecek


Tüm dünyayı etkisi altına alan Pokemon GO, kendini geliştirmeyi ve yepyeni özellikleri oyuna dâhil etmeyi sürdürecek gibi gözüküyor. Ayrıca zaman zaman sorun çıkaran yakındaki Pokemon'lar ve radar sistemi de düzgün çalışılır hale getirilecek. İşte yeni özellikler;
  • Oyun içinde hangi takıma üye olursanız olun, her oyuncunun ortak isteği Pokemon’larıyla rahatça takas yapabilmek ve böylece Pokemon koleksiyonunu geliştirebilmek. Takas özelliğinin ne zaman oyuna ekleneceği henüz bilinmese de oyunun keyfini artırmak için gerekli olduğu söylenebilir.
  • Şu an ilk nesil Pokemon'lar yakalanabiliyor. Ancak yenileri eklenecek. Pokemon Moon, Sun, X ve Y nesillerine ait Pokemon'lar da eklenecek. 
  • Pokemon türlerinin çiftleştirilmesi de vardı. Bu sayede melez Pokemon’lar ortaya çıkabilir ve oyuncular kendilerine özgü Pokemon’lara sahip olabilir.
  • Pokemon GO’da, Mystic, Valor ve Instinct olmak üzere katılabileceğiniz üç farklı takım var. Bu takımların simgeleri ise kendilerine özgü olan Legendary (En üst seviye) uçan Pokemon’lar. Yakın zamanda gelmesi beklenen özellik ise bulunduğunuz takımın Legendary Pokemon’unu yakalayabilecek olmanız. Her oyuncu bulunduğu takıma özgü Pokemon’u koleksiyonuna ekleyebilecek ve seçtiği takımın önemi de artacak.
  • Oyundaki en önemli özelliklerden biri Pokestop’ları kendinize uyarlayabilecek ve Poke-center’lara dönüştürebileceksiniz. Pokemon GO’nun ilk oyunlarında olduğu gibi, yaralı Pokemon’larınızı Poke-center’larda iyileştirebileceksiniz. Poke-center’ların nasıl çalışacağına dair detaylı bilgi henüz verilmemiş olsa da, Poke-stop’ların değerinin artacağı kesin!